Dikkat ! Bu site yoğun miktarda kültür-sanat içerir.
e-mail:kulturcoo@gmail.com

Şeker Portakalı - Jose Mauro De Vasconcelos


Jose Mauro De Vasconcelos Şeker Portakalı kitabını tanımlarken şu sözleri söyler: 12 günde yazılan ancak yirmi yıldan fazla yüreğimde taşıdığım bir serüvendi. Benim tanımım ise, bir çocuğun hayallerini, umutlarını, mutluluğunu, hüznünü, saflığını anlatan eşsiz bir kitap olurdu.

Kitabı okurken 6 yaşındaki Zeze ile kendinizi bağdaştıracağınız o kadar çok konu bulacaksınız ki, bir anda eski çocukluk günlerinize döneceksiniz. Zeze kitabın bir bölümünde dayısı Edmundo'ya ''Dayıcım içimde bir melek var, şarkıları kendi içimden söyleyebiliyorum'' dedi. Söylesenize hangimiz düşünmedik bu özelliğin sadece bize ait olduğunu. Ve buna dair bir çok öyküde kendinizi bulabileceğinize oldukça eminim.

Kitabın ana karakteri 5 yaşındaki Zeze, (bazen 5 yaşında bazen 6... hangimiz bir an önce büyüdüğümüzü göstermek için büyütmedik ki yaşımızı...) amazon nehrinin kenarında yaşayan hayalleri, umutları, mutsuzlukları olan haylaz bir çocuktur. Ailesi tarafından sürekli dövülen ve çevresi tarafından sürekli azar işiten Zeze, yaşıtlarına göre oldukça zeki ve olgundur.  Kitabın ana hattı Zeze'nin yaşadığı olaylar üzerine kurulmuştur.

Kitaba adını veren Şeker Portakalı fidanı ise zamanla Zeze'nin en yakın arkadaşı ve sırdaşı olacaktır.

Kitap hakkında konuşalacak o kadar çok konu var ki, Portuga, Gloria, Minguinho hepsi birer paragraf anlatılması gereken karakterler ancak kitap hakkında 'spoiler'' vermekten kaçınmak istiyorum.

Ayrıca kitap 2012 yılında filme de çevirildi. Henüz izlemedim, izlemeyi de çok istemiyorum. Hayalimde canlandırdığım Zeze'den, Portuga'dan farklı olacağından korkuyorum.

My Sweet Orange Tree/ IMDB

Editor Puanı: 9.8/10
Idefix.com Puanı: 9.5/10

Kitabı okumanızı şiddetle tavsiye eder, hatta isteyene  de okumuş olduğum kitabı paylaşabileceğimi söylemek isterim.

Eyvallah...

Eren Akdoğan

0 yorum:

Bu sitenin hakları Da Vincinin şifreleriyle aynı odada saklanmaktadır. ®