Dikkat ! Bu site yoğun miktarda kültür-sanat içerir.
e-mail:kulturcoo@gmail.com

Hayvan Çiftliği

   Uzun bir aradan sonra tüm Kulturco ailesine merhaba! Sizlerden bu kadar ayrı kaldığımız için üzgünüz ancak keyifli yazılarımızla geri döndük ve büyük bir özlemle sizleri kucaklıyoruz!
   Bugünkü yazımız bir kitap değerlendirmesi olacak. George Orwell'ın Hayvan Çiftliği'ni inceleyeceğiz ve umuyorum ki altından kalkabileceğiz.
Uyarı: Değerlendirmeyi kitabı okuduktan sonra okuyunuz. Yoksa bütün eğlencesi kacabilir.



Hayvan Çiftliği, temsili bir hikaye olmanın çok daha ötesine geçen bir amaca hizmet eden bir eser. Kitabın Stalin dönemini ve siyasetini anlatmak ve beraberinde ustaca yermek için yazılmış olduğunu düşünebilirsiniz ancak kitabın en büyük gayesi, insan dediğimiz canlının siyasetteki yetersiz ve gelişimini tamamlayamamış varoluşunu anlatmak ve okur kitlesini geçmiş dönemlerdeki bir başarısızlık başarısı ile ilgili uyarmaktır.
Kitabın karakterlerinden yola çıkmak gerekirse, insan en büyük düşman olarak çıkar sahneye. Hayvanlara kötü davranıyor, güçleri ve sağlıkları yerinde olduğu sürece varlıklarına izin veriyor ve yaz-kış çalışmalarına karşın, hayvanları doğru bir muameleye maruz bırakmıyor. Büyük reis adı verilen domuzun nasihati üzerine domuzların önderliğinde hayvanlar, insanlara (zulme) baş kaldırıp, adını ve tanımını dahi o ana dek bilmedikleri "özgürlük"ü elde ediyorlar. Başta her şey güzelken, zaman içinde domuzların ve daha da önemlisi Napoléon -Stalin temsili- adlı domuzun düzenin nimetlerinden yararlanıp insanların döneminden bile daha zalim ve diktatör bir rejimi oluşturmaları üzerine, hayvan ölümleri çoğalıyor ve hayvanlar muhteşem bir korku imparatorluğunun maskotlarına dönüşüyor.
Son sahne eminim tüylerinizi diken diken etmiştir. Hayvanlar, insanlar ve domuzları bir arada gördüklerinde tepki veremez hale gelirler, zira artık hayvanlar da insanlar gibi görünmeye başlamıştır arkadaşlarını ayırt edemezler. Farkında bile olmadan şu düşünceyi olumlayacaklardır: Bütün hayvanlar eşittir ama bazıları daha eşittir.

                                                                                                                          Gizem CEVIZLI

0 yorum:

Bu sitenin hakları Da Vincinin şifreleriyle aynı odada saklanmaktadır. ®